Na obnove vojenských cintorínov bude pracovať 36 nemeckých vojakov

02.04.2011 Medzilaborce

Prešov/Medzilaborce 2. apríla (TASR) – Na záchrane a obnove vojenských cintorínov na východe Slovenska, kde sú pochovaní nemeckí vojaci, ktorí padli v prvej svetovej vojne, budú aj v tomto roku pracovať príslušníci nemeckej armády.
Podpredseda Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove Michal Bochin uviedol pre TASR, že tento rok sa uskutočnia dva pracovné turnusy v Medzilaborciach a jeden v Čabinách, na ktorých sa zúčastní spolu 36 vojakov Bundeswehru.
Prvých 12 vojakov má do Medzilaboriec pricestovať 3. apríla a takmer dva týždne budú pracovať na revitalizácii cintorína. "Základným zmyslom tohtoročných brigád je predovšetkým dokončiť všetky nevyhnutné úpravy ku zasväteniu. Konkrétne v Medzilaborciach hlavnou úlohou sú sadové úpravy plus umiestnenie architektonických prvkov," povedal Bochin.
Druhý turnus do Medzilaboriec nastúpi 22. mája s tým, že tejto brigády sa zúčastnia príslušníci nemeckého dopravného vojenského letectva. Týmto by sa malo zavŕšiť trojročné úsilie a na 1. júna sú naplánované cirkevné obrady. Bochin dodal, že na slávnosti by sa mali zúčastniť zástupcovia Ministerstva obrany SR, nemeckého veľvyslanectva, predstavitelia Ozbrojených síl SR i nemeckej armády.
Nemeckí vojaci sa počas pobytu na Slovensku stretnú so svojimi kolegami z mechanizovanej brigády v Michalovciach a Trebišove, ktorí podľa Bochina rovnako niekoľko hodín odpracujú na úprave cintorína.
Tretia brigáda sa bude konať v novembri na cintoríne v Čabinách, kde budú pracovať nemeckí vojenskí policajti. Rovnako aj v tomto prípade pôde o finalizáciu úprav.
Bochin konštatoval, že podľa posledných prieskumov sa na Slovensku nachádza 42 hrobových polí, kde sú pochovaní padlí nemeckí vojaci z prvej svetovej vojny.
"Sú rôzne hrobové polia, na niektorých je pochovaných 2600 nemeckých vojakov a inde 18. Momentálne sa pripravuje koncepcia, ako bude prebiehať ich obnova," doplnil Bochin.
Práce na záchrane vojenských cintorínov sa uskutočňujú od roku 2001 na základe dohody medzi slovenskou a nemeckou vládou. Financuje ich Nemecký ľudový zväz starostlivosti o vojnové hroby.
 

Vyberte región